Worldwood is 1 maart 1965 opgericht door Albert Willem van Buren. Albert was al een aantal jaren actief in de houthandel o.a. bij Mallinson en de toenmalige Woodimex. Hij had een grote interesse in hout en een uitgebreide kennis van houtsoorten. Gecombineerd met zijn gevoel voor marketing wist hij nichemarkten te creëren die Worldwood van een eenmansbedrijf tot een internationaal opererende onderneming gemaakt hebben.

Van vrienden en familie werd het startkapitaal geleend. Gestart werd in kantoor van 12 m2 in een souterrain aan de Heemraadsingel in Rotterdam. De huur was 150 gulden per maand. Het grootste deel van het geleende geld werd besteed aan houtinkopen. In die tijd was dat vooral Rio en Indisch Palissander, Padoek, Abachi, Mansonia. De kracht van Worldwood lag vooral in het meerdere keren per jaar omzetten van de voorraad. In de loop der jaren zijn de houtsoorten voor Worldwood veranderd. Dit had te maken met verkrijgbaarheid en vraag van de markt, de vraag werd vaak door hem zelf gecreëerd. Na de Palissandertijd kwam het Braziliaans Mahonie, daarna het Wengé en tot de dag van vandaag is Teak de belangrijkste houtsoort. Het aanwakkeren van de Wengé-mode ging gepaard met het inzetten van de hele familie om ’s avonds en in de weekenden folders, mailings, etc. te maken. Toen het vervolgens begon te lopen, werd ieder weekend doorgewerkt om op de werf de orders klaar te krijgen. In de beginjaren werd gewerkt vanuit het kantoor aan de Heemraadsingel, na vijf jaar werd verhuisd naar een woning in de Alexanderpolder. Dit was de goedkoopste oplossing , maar in een woonhuis mocht je geen kantoor hebben. Dit werd praktisch opgelost door een bed in het kantoor te plaatsen. Hierna gedurende 9 jaar in Bergschenhoek kantoor aan huis. Al die jaren was de opslag op verschillende locaties, met als belangrijkste zagerij Koerts in Leidschendam.

In 1976 heeft het bedrijf zich gevestigd in Bleiswijk waardoor kantoor en opslag op dezelfde locatie kwamen. In 1983 na afronding van zijn studie bosbouw kwam zoon Ronald van Buren het bedrijf versterken. De jaren 1981 tot 1984 waren crisisjaren voor Nederland en Worldwood was weer gekrompen tot een eenmansbedrijf. Worldwood besloot zich op dat moment te specialiseren in teak en wist zich door strategisch aankopen, moderne marketing en goede service snel te ontwikkelen tot de teakleverancier in Nederland en een toonaangevende leverancier in Europa en daarbuiten. De afzet vindt voor het grootste deel plaats bij de nationale en internationale jacht- en scheepsbouw en bij de handel in binnen- en buitenland.

Vanaf 1987 is het bedrijf verder uitgebouwd tot 45.000 m2 verhard terrein, 15.000 m2 overdekte opslagruimte , diverse kantoorruimtes en meerdere droogkamers. In 2008 is Woodimex International gestart, deze onderneming richt zich op de handel en de grotere timmerfabrieken. In 2013 gevolgd door Maasstad Hout en Plaat, gericht op de regionale afnemers en plaatmaterialen.