HISTORIE

Worldwood is 1 maart 1965 opgericht door Albert Willem van Buren. Albert was al een aantal jaren actief in de houthandel o.a. bij Mallinson en het toenmalige Woodimex. Hij had een grote interesse in hout en een uitgebreide kennis van houtsoorten. Gecombineerd met zijn gevoel voor marketing wist hij nichemarkten te creëren die Worldwood van een eenmansbedrijf tot een internationaal opererende onderneming gemaakt hebben.

Van vrienden en familie werd het startkapitaal geleend en dat werd besteed aan de inkoop van Rio en Indisch Palissander, Padoek, Abachi, Mansonia. In de loop der jaren zijn de houtsoorten voor Worldwood veranderd. Dit had te maken met verkrijgbaarheid en vraag van de markt, de vraag werd vaak door hem zelf gecreëerd. Na de Palissandertijd kwam het Braziliaans Mahonie, daarna het Wengé en tot de dag van vandaag is Teak de belangrijkste houtsoort.

In 1976 heeft het bedrijf zich gevestigd in Bleiswijk waardoor kantoor en opslag op dezelfde locatie kwamen. In 1983 na afronding van zijn studie bosbouw kwam zoon Ronald van Buren het bedrijf versterken. De jaren 1981 tot 1984 waren crisisjaren voor Nederland en Worldwood was weer gekrompen tot een eenmansbedrijf. Worldwood besloot zich op dat moment te specialiseren in Teak en wist zich door strategisch aankopen, moderne marketing en goede service snel te ontwikkelen tot de Teak leverancier in Nederland en een toonaangevende leverancier in Europa en daarbuiten. De afzet vindt voor het grootste deel plaats bij de nationale en internationale jacht- en scheepsbouw en bij de handel in binnen- en buitenland.

Vanaf 1987 heeft Ronald het bedrijf verder uitgebouwd met 38.000 m2 verhard terrein, 15.000 m2 overdekte opslagruimte, diverse kantoorruimtes en meerdere droogkamers. Om het assortiment te verbreden werd naast Worldwood in 2008 Woodimex International gestart; een onderneming die zich richt op de handel en de grotere timmerfabrieken. In 2013 gevolgd door Maasstad Hout en Plaat, gericht op regionale afnemers. Tevens vond in 2013 de overname van Bloemen de Maas plaats. Dit bedrijf is gespecialiseerd in het leggen van Teakdekken op jachten en het ontwikkelen en produceren van speciaal exclusief meubilair. De werkmaatschappijen werden ondergebracht bij de Woodimex Group. Op 1 december 2019 is Bloemen de Maas weer verkocht en het aantal werkmaatschappijen teruggebracht naar drie.

Eind 2019 is de dochter van de oprichter, Monique Jansen-van Buren, bij het bedrijf gestart en is de Woodimex Group hiermee weer een echt familiebedrijf.