Klanten aan het woord: Doornekamp Woodspecials

Gesprekspartner en functie
Arie Doornekamp, Bedrijfsleider

Jaar van oprichting
1993

Type bedrijf
Houtbewerkingsbedrijf

Personeel
7 man personeel

Wat is de geschiedenis van Doornekamp Woodspecials?
Het vader-op-zoon verhaal van Doornekamp Woodspecials lijkt eeuwen terug te gaan, maar is nog redelijk recent.  Bij binnenkomst in de werkplaats proef je toch meteen traditie en ambacht, door de heerlijke geur van bewerkt hout. Hoewel er nog genoeg handwerk plaatsvindt, staat er ook een modern, computergestuurd machinepark ter beschikking.

De belangrijke rol van machines is geen toeval. Cor – vader Doornekamp – werkte jarenlang in een machinefabriek, waar hij kon lezen en schrijven met elke denkbare draai-, frees- en kotterbank.

In 1993 besloot hij deze ervaring te vertalen naar het bewerken van hout. Toen kon Cor Doornekamp nog niet vermoeden dat de schuur achter het huis in Bodegraven te klein zou worden. En dat gerenommeerde opdrachtgevers uit binnen- en buitenland de weg naar de huidige werkplaats in Waddinxveen zouden weten te vinden.

Wat is het geheim achter dit succes? Hoewel hout een tijdloos materiaal is, sterft het ambacht van bewerken uit. Maar niet bij Doornekamp Woodspecials: daar blazen twee generaties bevlogen houtbewerkers het vak nieuw leven in. Al op jonge leeftijd aangestoken door de passie van hun vader draaien (én frezen) zonen Arie en Bert inmiddels als volwaardige firmanten in de onderneming mee. Samen met hun team leggen zij de lat hoog voor elke denkbare vorm in hout.

Wat zijn jullie hoofactiviteiten?
Het maken van Specials in de breedste zin van het woord. Dus juist geen trappen, deuren en kozijnen zoals veel andere houtbewerkingsbedrijven.

We zijn gek op hout. Op wat er allemaal mee kan. En dat is veel. Héél veel. Je kunt het zo gek niet verzinnen of wij kunnen het maken. Van ‘onmogelijke’ vorm tot perfecte kopie. Van eenmalig kunstproject tot seriematige productie. Hoe meer u twijfelt over of iets wel kan, hoe meer gedreven wij zijn om het u te bewijzen.

Al meer dan 20 jaar denken wij in hout. Bouwen wij zelf machines om het materiaal naar onze hand te zetten. Zelfs als het om het hardste hardhout gaat. Met maar één doel: de beste zijn in alles wat niet standaard is. Dat vraagt naast ambacht om innovatie. Zodat we uw vraag kunnen blijven beantwoorden met: “Ja, dat kan!”

Zijn er bepaalde trends / veranderingen te zien binnen de markt?
In onze “markt” is niets standaard of bijvoorbeeld constant. Elke dag is voor ons anders.

Zijn er momenteel bepaalde speciale projecten waar jullie aan werken?
We zijn op dit moment met heel leuke projecten bezig. Allereerst het maken van een Teak houten kunstwerk. Dit is een zeer complexe constructie, die we met een 5-assige CNC freesmachine maken.

De rest van dit jaar zijn we bezig met het maken van Mannes, dit is een hond van zes meter hoog uitgevoerd in Accoya. Daarnaast lopen er ook minder grote en toch ook prachtige klussen zoals bijv. een achttal kolommen variërend tussen de 10 en 16 meter lang.

U heeft laatst teak bij ons besteld, wat heeft u daarvan gemaakt?
Dit is bestemd voor een teakhouten kunstwerk.

Waar bent u het meest trots op in uw werk?
Dat we met een relatief klein maar zeer enthousiast team geweldig mooie dingen mogen maken.

Waar kent u Worldwood van?
Van jaren geleden op een zoektocht naar teak. Dan kom je al snel bij Worldwood uit.

Waarom koopt u uw hout bij Worldwood?
In het Teak is er bij Worldwood de meest ruime keus op voorraad.

Zou u bereid zijn om ons als teakleverancier aan te bevelen bij derden?
Dat gebeurt momenteel al.