3D Artwork

3D Artwork

Gesprekspartner en functie:

Kees van Hassel, eigenaar

Jaar van oprichting:

Oktober 1997

Type bedrijf:

Timmerbedrijf, Interieurbouw

Personeel:

Geen personeel

Hoe is 3D Artwork ontstaan?

De naam 3D Artwork is ontstaan doordat ik begonnen ben als timmerbedrijf dat timmerwerk deed voor bijvoorbeeld De Efteling, Het Land Van Ooit, Het Arsenaal te Vlissingen en Triavium in Nijmegen. Noem maar op, allemaal themawerk. Wij creëerden eigenlijk een illusie. We hebben bijvoorbeeld al het hout en installatiewerk voor een hotelkamer in het Efteling-hotel gedaan. Daar hebben we de stijl van de stoomcarrousel aangebracht die in het park staat met allemaal sier- en draaiwerk, met een orgel als achtergrond van het bed. Horecagelegenheden hebben we ook gethematiseerd, zoals in de stijl van de VOC en Captain Cook, Griekse sferen of als Engelse pub.Een collega waar ik veel mee samen werkte was heel goed in tekenen en schetsen in de stijl van Anton Piek, en ik heb het vermogen om deze schertsen in beeld te brengen en uit te voeren in hout. Zo heb ik samengewerkt met verschillende kunstenaars. We hebben ook in het Dierenpark Amersfoort gewerkt toen dat een aantal jaren geleden verbouwd werd en hebben daar verschillende gebouwen aangekleed en hebben een educatieve route aangelegd. Je moet een hoop fantasie hebben om een ontwerp in hout uit te beelden en de maatvoering er helemaal op aan te passen en het in verhouding laten zijn. Het is altijd de vraag vanuit de ontwerpen of we het kunnen maken en dat is altijd gelukt. Toen 17 jaar geleden Kees Bruijs van Bruijs Jachtbouw langs kwam en vroeg of ik zijn nieuwe Bruijs spiegelkotter af wilde timmeren ben ik vanuit het themawerk in de boten gerold en na de eerste boot volgden er al snel meer. In de boten business heb ik met een aantal man personeel gewerkt. Ik werkte toen voor verschillende jachtbouwers plus ik had in mijn eigen werkplaats ook nog boten voor reparatie staan. Daar deed ik refit, teakdekken en – interieur voor.

Wat bent u vervolgens gaan doen?

Na een aantal jaar toen de crisis was ingevallen en er geen nieuwe opdrachten voor schepen binnen kwamen, ben ik een andere weg in geslagen. Ik bouwde al meubels. Zo ben ik bijvoorbeeld speciale studiomeubels gaan maken voor radiostudio’s die de hele wereld over gaan. Dan maak ik nog keukens, en dan niet van spaanplaat maar van goed gedegen meubelplaat. De uitstraling ziet er dan precies hetzelfde uit als dat deze uit de fabriek komt. Dan maak ik ook nog kastwerk wat nu weer erg terug komt zoals de ensuite, uitgevoerd in de jaren 30-stijl, kastenwanden met grote schuifdeuren, inloopkasten, noem maar op, alles maatwerk van plafond tot vloer en van wand naar wand. Ik maak alles van hout, alles is maatwerk en alles is met de hand gemaakt.

Hoe gaat het ontwerpen in zijn werk?

De klant weet wat ik kan, bijvoorbeeld een ensuite, dan gaan we de mogelijkheden bekijken welke uitstraling het moet hebben, en dan ga ik ontwerpen op de tekentafel; niks op de computer. Met het ontwerp ga ik weer naar de klant en vaak komen er nog wat aanpassingen bij, en als alles naar wens is gaan we op de werkplaats alles fabriceren. Het meubel wordt helemaal kant-en-klaar gemaakt en in de lak gespoten zodat het in een keer bij de klant geplaatst kan worden.

Waar komt de naam 3D Artwork vandaan?

De naam 3D Artwork komt van de thematisering af. Het kunstwerk mag terugkomen in de naam. Ik had er ook interieurbouw van kunnen maken maar ik wilde iets anders.

Werkt u momenteel aan speciale projecten?

Ik werk momenteel aan 3 projecten: een studiomeubel, een ensuite en ik ben bezig met een boot een Noordkaap van 15 meter die wordt ingetimmerd in teakhout. Er staan nu al projecten gepland tot eind oktober en de Noordkaap moet gereed zijn april 2017 dus er is nog genoeg te doen.

Welke houtsoorten verzagen jullie?

In de boten gebruik ik veel teak, mahonie en wengé. In de keukens is het HPL of spuitwerk en bij de ensuite grenen of meubelkwaliteit MDF.

Hoe vindt men u?

Via mond-op-mondreclame komen klanten speciaal naar mij omdat ze de kwaliteiten en mijn werk kennen. En ik vind het heel leuk om dit werk te doen, ook omdat het heel divers is. Als ik de hele dag alleen maar schepen zou doen dan had ik het niet zo leuk gevonden. In dit werk kan ik mijn inspiratie kwijt en er groeit iets onder je handen.

Hoe ziet u de markt?

Ik zie in mijn vak dat er weinig vakmensen overblijven. Ik weet ook als ik stop dat dit bedrijf ook stopt met bestaan. De markt trekt wel aan maar ik hoef zelf nog maar 5 jaar. En daarom doe ik het liefst alles zelf nog.

Waarom koopt u uw hout bij Worldwood?

Omdat Worldwood mij 17 jaar geleden mij het eerste teakhout verkocht. En ik ben niet zo van het shoppen, ik ben meer van daar is het goed, ik weet mijn prijs, en als ik ergens mee zit dan helpen ze mij ook. Dat is voor mij net zo veel waard als ergens anders een keer goedkoper kopen wat achteraf tegenvalt. En de jongens denken ook met je mee en ik heb altijd een mooi stuk teak. En er is genoeg keus in teak natuurlijk.